İçeriğe geç

Yazı

Akut İskemik İnmede Ozon Otohemoterapisi: Randomize Çalışma Ne Gösterdi?

62 hastalık randomize kontrollü çalışma, akut iskemik inmede standart tedaviye ek ozon otohemoterapisinin NIHSS, Barthel ve MoCA skorlarında daha fazla iyileşmeyle ilişkili olabileceğini bildirdi. Bulgular dikkat çekici; ancak küçük örneklem ve raporlama sınırlılıkları nedeniyle doğrulayıcı çalışmalar gerekli.

Kanıt sınırlı

Kısa yanıt62 hastalık randomize kontrollü çalışma, standart tedaviye ek ozon otohemoterapisinin NIHSS, Barthel ve MoCA skorlarında daha fazla iyileşmeyle ilişkili olabileceğini bildirdi. Ancak küçük örneklem, geç çalışma kaydı ve raporlama belirsizlikleri nedeniyle bulgular doğrulayıcı çalışmalar gerektiriyor.

Araştırma değerlendirmesi · 15 Eylül 2026

Frontiers in Medicine‘da 25 Temmuz 2025’te yayımlanan randomize kontrollü bir çalışma, akut iskemik inmede standart tedaviye eklenen ozonlanmış majör otohemoterapinin nörolojik, fonksiyonel ve bilişsel sonuçlarla ilişkisini değerlendirdi. Çalışma 62 hasta ile yürütüldü ve hastalar standart tedavi, oksijen uygulaması ve ozon otohemoterapisi olmak üzere üç gruba ayrıldı.

Çalışma nasıl yapıldı?

Hastalar ilk iskemik inmesini geçiren, semptom başlangıcından sonraki 24 saat içinde hastaneye başvuran ve NIHSS skoru 4–15 arasında olan erişkinlerden seçildi. Tüm gruplar standart inme tedavisini aldı. Ozon grubunda 100 mL otolog kan tıbbi ozon-oksijen karışımıyla işlenerek yaklaşık 30 dakikada geri verildi ve işlem 5 gün boyunca günde bir kez tekrarlandı.

Çalışmanın klinik sonlanımları arasında NIHSS, Barthel İndeksi ve MoCA; biyobelirteçler arasında NSE, S100β, SOD, MDA, GSH-Px, HIF-1 ve Nrf-2 yer aldı. Çalışma kaydı NCT06525792 numarasıyla ClinicalTrials.gov’da bulunuyor.

En dikkat çekici sonuç neydi?

Yazarların bildirimine göre ozon grubunda nörolojik ve fonksiyonel iyileşme diğer iki gruptan daha belirgindi. Özet bölümünde NIHSS skorunda yaklaşık %30 azalma, Barthel İndeksi’nde yaklaşık %25 artış ve MoCA skorunda yaklaşık %20 iyileşme bildirildi. Ayrıca nöronal/glial hasarla ilişkili NSE ve S100β düzeylerinde düşüş gözlendi.

Bu sonuçlar, ozon otohemoterapisinin akut iskemik inme sonrasında yalnız semptom skoru değil, günlük yaşam aktivitesi ve bilişsel performans açısından da araştırılmaya değer olabileceğini düşündürüyor.

Nrf2 ve HIF-1 neden önemli?

Ozon grubunda HIF-1 ve Nrf-2 ekspresyonunda artış, MDA’da azalma ve GSH-Px’te artış bildirildi. Nrf2 hücresel antioksidan savunmanın, HIF-1 ise hipoksiye hücresel adaptasyonun önemli düzenleyicilerindendir. Bu nedenle çalışma, kontrollü oksidatif uyarının endojen savunma yanıtlarını aktive edebileceği hipotezini destekleyen bir biyolojik sinyal sunuyor.

Bununla birlikte bu biyobelirteç değişiklikleri tek başına nedensel mekanizmayı kanıtlamaz; klinik yararla ilişkilerinin daha büyük ve bağımsız çalışmalarda doğrulanması gerekir.

Güvenlik açısından ne bildirildi?

Beş günlük uygulama döneminde karaciğer, böbrek ve miyokard hasarı göstergelerinde gruplar arasında anlamlı fark bildirilmedi. Ozon grubunda 8, oksijen grubunda 6 hastada ponksiyon bölgesinde kendiliğinden düzelen ekimoz gelişti. Üç aylık takipte hemorajik dönüşüm veya enfeksiyon açısından belirgin bir artış saptanmadı.

Çalışmanın önemli sınırlılıkları

Bulgular ilgi çekici olmakla birlikte çalışma tek merkezli ve küçük örneklemli. Ayrıca ClinicalTrials.gov kaydı çalışmanın tamamlanmasından sonra yapılmış; kayıtlı birincil sonlanım SOD iken yayımlanan makalede çok sayıda klinik ve biyolojik sonlanım ön plana çıkıyor. Ozon dozunun makalede “45%” biçiminde raporlanması da klinik tekrarlanabilirlik açısından netlik gerektiriyor.

Makalenin istatistik bölümünde çalışmanın konusu olmayan bağırsak mikrobiyotası ve metabolomik korelasyon analizine ilişkin bir ifade bulunması da raporlama kalitesinin dikkatle değerlendirilmesini gerektiriyor. Bu noktalar sonuçları geçersiz kılmaz; ancak etki büyüklüklerini yorumlarken temkinli olmayı gerektirir.

Akut inme pratiği açısından ne anlama geliyor?

Umut verici bir yardımcı tedavi sinyali var, ancak standart tedavinin yerini aldığı söylenemez. Akut iskemik inmede uygun hastada tromboliz ve/veya mekanik trombektomi gibi reperfüzyon tedavileri zaman açısından kritik olmaya devam eder. Ozon otohemoterapisi ancak bu standart yaklaşımları geciktirmeyen, seçilmiş hastalarda araştırılan tamamlayıcı bir yöntem olarak değerlendirilmelidir.

Bu çalışmada yalnız 3 hastaya tromboliz uygulanmış ve hiçbir hastaya mekanik trombektomi yapılmamış olması, sonuçların güncel reperfüzyon pratiğine doğrudan genellenmesini de sınırlar.

Kanıt kalitesi

Düşük–orta düzeyde, hipotez güçlendirici. Randomize ve kontrollü tasarım önemli bir artı; ancak örneklem büyüklüğü, tek merkezli yapı, geç kayıt ve raporlama belirsizlikleri nedeniyle sonuçların daha büyük, önceden kayıtlı ve bağımsız çalışmalarla doğrulanması gerekir. 2026 tarihli geniş bir umbrella review da ozon tedavilerinde genel kanıt kesinliğinin birçok endikasyonda düşük veya çok düşük olduğunu ve standardize doz/uygulama ile daha güçlü RCT’lere ihtiyaç bulunduğunu vurguluyor.

Kaynaklar

  1. Cheng H, Lu R, Du J, Zhao X, Zhuang Z. A clinical study on ozone autohemotherapy for the treatment of acute ischemic stroke. Front Med (Lausanne). 2025;12:1595568. PMID: 40786087; PMCID: PMC12331603.
  2. ClinicalTrials.gov NCT06525792. A Clinical Study on Ozone Autohemotherapy for the Treatment of Acute Ischemic Stroke.
  3. Wu X, Li Z, Liu X, et al. Major ozonated autohemotherapy promotes the recovery of upper limb motor function in patients with acute cerebral infarction. Neural Regen Res. 2013;8(5):461-468. doi:10.3969/j.issn.1673-5374.2013.05.010.
  4. Cacciatore S, Abbatecola G, Calvani R, Veronese N. Effectiveness and Safety of Ozone Therapy in Humans: An Umbrella Review of Systematic Reviews with Meta-Analyses of Randomized Clinical Trials. Med Sci (Basel). 2026;14(2):289.

Öne çıkan görsel: Cheng ve ark., Figure 5, Frontiers in Medicine (2025), CC BY.

Bu içerik bilimsel literatür değerlendirmesidir; akut inmede acil değerlendirme ve zaman penceresine bağlı standart tedavilerin yerine geçmez.

Tıbbi editoryal bilgi

Bu içerik Dr. Kerem Çağlayan tarafından tıbbi olarak incelenmiş ve onaylanmıştır. Bilgiler genel eğitim amaçlıdır; kişisel tanı veya tedavi önerisi yerine geçmez.

Kaynaklar

  1. Cheng H, Lu R, Du J, Zhao X, Zhuang Z. Front Med (Lausanne). 2025;12:1595568. doi:10.3389/fmed.2025.1595568. PMID:40786087; PMCID:PMC12331603. ClinicalTrials.gov. NCT06525792. A Clinical Study on Ozone Autohemotherapy for the Treatment of Acute Ischemic Stroke. Wu X, Li Z, Liu X, et al. Neural Regen Res. 2013;8(5):461-468. doi:10.3969/j.issn.1673-5374.2013.05.010. Cacciatore S, Abbatecola G, Calvani R, Veronese N. Med Sci (Basel). 2026;14(2):289. doi:10.3390/medsci14020289.