Araştırma değerlendirmesi · 18 Eylül 2026
Takviyelerde “daha yüksek doz = daha fazla koruma” varsayımı özellikle longevity alanında sık görülüyor. 2026’da yayımlanan iki gözlemsel çalışma vitamin D ve omega-3 için bu varsayımı sorgulayan sinyaller bildirdi.
Vitamin D çalışması
BMJ Open’da yayımlanan longitudinal kohort analizinde ABD Health and Retirement Study’den 5.065 kişi değerlendirildi. Ortalama yaş 67,5 idi ve 2.004 kişi vitamin D takviyesi kullanıyordu. Altı yıllık takipte takviye kullanıcılarında global biliş ve yürütücü işlev skorlarında daha hızlı gerileme ile ilişki bildirildi.
Duyarlılık analizinde hızlanmış gerileme başlangıç 25(OH)D düzeyi normal olan takviye kullanıcılarında görülürken eksik/yetersiz grupta aynı sinyal belirgin değildi. Bu çalışma vitamin D’nin bilişi bozduğunu kanıtlamaz.
Omega-3 çalışması
Journal of Prevention of Alzheimer’s Disease’de yayımlanan ADNI analizinde propensity-score matching sonrası 273 omega-3 kullanıcısı 546 kullanıcı olmayan kişiyle karşılaştırıldı. Omega-3 kullanımı bazı bilişsel ölçeklerde daha hızlı kötüleşmeyle ilişkiliydi. Araştırmacılar FDG hipometabolizmasının ilişkinin bir bölümüne aracılık edebileceğini bildirdi.
Bu da randomize kontrollü çalışma değildir; kullanım nedeni, doz, ürün içeriği ve yaşam tarzı faktörleri tamamen kontrol edilemez.
Klinik mesaj
Bu veriler “vitamin D veya omega-3 zararlıdır” sonucunu desteklemez. Daha doğru mesaj, eksikliği düzeltmek ile laboratuvar düzeyi zaten yeterliyken ek veya yüksek doz optimizasyon yapmanın aynı şey olmadığıdır.
Kanıt kalitesi
Gözlemsel insan verisi; nedensellik kanıtı değil.
Kaynaklar
- Hua R, Lam CS, Mok VCT, Cheung YT. Association between vitamin D supplement use and cognitive functioning: a longitudinal cohort study. BMJ Open. 2026;16:e106050.
- Liao ZB, Hu ZC, Zeng GH, et al. The association between omega-3 supplementation and cognitive decline in older adults. J Prev Alzheimers Dis. 2026;13(6):100569.
- The Washington Post – 10 Eylül 2026.
Bu içerik bilimsel literatür değerlendirmesidir; bireysel takviye dozu önerisi değildir.


